onsdag 29 april 2009

Socialdemokraternas räknemirakel

"Vi lovar 100 000 fler jobb och praktikplatser", säger socialdemokraterna i samband med att de idag presenterade sin skuggbudget. I inledningen till artikeln där Mona Sahlin och Thomas Östros presenterar sitt förslag slår man fast att jobben är den allra viktigaste frågan just nu och man går till och med långt att man säger att "Klarar man inte jobben då klarar man inte välfärden eller ekonomin".

Så långt håller jag med. Den offentligt finansierade välfärden är beroende av att människor jobbar så att överskottet kan fördelas gemensamt. Problemet är bara att socialdemokraterna här fastnar i ett cirkelresonemang. De 100 000 nya jobb - jobb som de alltså hävdar är en förutsättning för att välfärden och ekonomin skall klaras - är inom samma offentliga sektor som de skall finansiera.

Hela deras räknexperiment går ut på att ge framförallt kommunerna flera miljarder för att de via statsbidrag skall betala löner och praktikplatser. Men att bara skicka runt bidrag ger inte någon tillväxt. Att flöda ut bidrag i systemen skapar visserligen en del jobb och praktikplatser, men inte den sortens jobb som behövs för att klara välfärden och ekonomin.

Till och med Mona Sahlin och Thomas Östros verkar ha insett detta under tiden de författat sin debattartikel. Mot slutet i sin artikel har de med ett litet - men mycket viktigt tillägg när de skriver at deras politik ger 100 000 fler jobb, praktikplatser och utbildningsplatser. Just det. Och lite tidigare i texten kan man läsa att denna sentillkomna detalj innefattar hela 50 000 utbildningsplatser. Med andra ord bara 50 000 jobb och praktikplatser kvar. Och frågan är ju fortfarande; hur många av dessa uppfyller kraven för att verkligen bidra till att klara välfärden och ekonomin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar